Nederlandse fabriek draait in Gambia op kano’s vol vis

Den Helder- Het is even wennen: de kano’s die in Gambia de zee op gaan lijken in de verste verte niet op de Holandse Kotters. Toch brengen de kano’s ,die tot 6 tot 15 meter lang zijn, 20 tot 40 kilo vis per dag aan land. Die hoeveelheid is genoeg om te worden verwerkt door The Atlantic Seafood Company van de Nederlander Michel Huijseren te worden geëxporteerd naar Europa. ‘Het is een kwestie van lange adem, maar we gaan uiteindelijk winst draaien’.

Opgeven kent Huijser niet als het om de visfabriek gaat. Niet meer na alle tegenslagen die in de afgelopen vijf jaar zijn overwonnen. En vooral niet omdat er inmiddels zo’n 2000 gezinnen van het vissen en de fabriek afhankelijk zijn. In 1993 kwam Huijser in Gambia terecht. ‘Mijn vader was daar toen honorair consulent”. We wilden iets voor de bevolking doen . Door het goed voor te doen , kunnen de mensen het zelf leren . Dat leek ons beter dan zomaar ergens geld in pompen. De familie Huijser begon met een bakkerij, maar die kwam niet van de grond. Temeer niet daar de familie het land uit moest i.v.m. een coup die werd gepleegd. Het contact met de mensen bleef warm en goed en toen een visser hem ervan overtuigde dat een investering in de visserij een heel goede zou zijn ging Huijser overstag.

Zonder veel ervaring in de viswereld of subsidie begon Huijser met het verwerken van tong en inktvis in een gehuurde fabriek. Al snel werd duidelijk dat de condities daar niet voldeden aan de EU normen en hierdoor konden ze de vis niet afzetten binnen de EU. Huijser besloot een nieuwe fabriek te openen die aan alle eisen voldeden en inmiddels zijn er 500 kano’s dagelijks verse vis aan het vangen. In de fabriek wordt de vis, zo’n 800 ton inktvis en 400 ton Atlantische Tong, bewerkt voor de Europese en Zuid-Afrikaanse markt. Huijser levert aan diverse groot handels en horecagelegenheden. Werd in 2004 een omzet gehaald van €2,4 miljoen en draaide hij break-even. Maar door de economische crisis zit winst er dit jaar niet in. De groothandels leveren ook vooral aan horecazaken en er gaan minder mensen uit eten. Het is geen reden voor Huijser om de zaken in het West-Afrikaanse land Gambia te laten voor wat ze zijn. http://www.theatlanticseafoodcompany.com/nederlandse-fabriek-draait-in-gambia-op-kanos-vol-vis/ http://www.theatlanticseafoodcompany.com/nederlandse-fabriek-draait-in-gambia-op-kanos-vol-vis/ http://www.theatlanticseafoodcompany.com/nederlandse-fabriek-draait-in-gambia-op-kanos-vol-vis/Ten eerste omdat ik zeer begaan ben met de mensen daar. en we hebben al zoveel overleefd.